Anlägg en solcellspark hemma

Avkalle

Anlägg en solcellspark hemma

Har du några extra stålar över och vill använda dem för att göra ditt hem mer energieffektivt? Då kan du investera i en alldeles egen solcellspark. Med lite planering och rätt anläggningsmaskiner får du din solcellspark på plats på nolltid. Sedan kan du njuta av gratis och grön el under många år framöver.

Varför solceller?

Solcellspaneler är ett väldigt populärt tillval för fastigheter. Solcellerna ses som en investering både på kort och lång sikt, då de tillför gratis el och bidrar till att fastigheten får ett högre marknadsvärde. Många som väljer att installera solceller gör det för att minska sina elkostnader och göra en god insats för miljön. Dessutom är det ett sätt att bli mer självförsörjande då man inte är beroende av det kommunala elnätet. I vissa fall kan man till och med sälja överbliven el från sina solceller och få in lite extra pengar på den. När elpriserna rusar är det många solcellsägare som känner trygghet i att få el från sina solceller helt gratis och kunna leva sina liv precis som vanligt.

Anlägg en egen solcellspark

De flesta solceller fästs av naturliga skäl på taket, där solen skiner som mest. Men det finns inget som säger att man inte kan ha dem på marken. Om man har en bra tomt eller en stor gård, kan man lika gärna anlägga en hel solcellspark. Dock lär ett bygglov troligtvis behövas, vilket är viktigt att ansöka om innan man anlägger sin park.

När man har fått ett godkänt bygglov är det bara att sätta igång. För att solcellsparken ska kunna anläggas korrekt bör man antingen själv köpa eller hyra rätt anläggningsmaskiner för arbetet. Alternativt kan man anlita ett företag som sysslar med anläggning av olika slag. Då vet man att jobbet blir korrekt utfört. Man kan gärna ansöka om att få offerter från olika företag så att man kan jämföra priser och utbud innan man väljer att anlita en firma.

Oavsett om man bygger sin solcellspark själv eller anlitar någon, är det viktigt att alltid anlita elektriker när solcellerna ska installeras. Det är lag på att den typen av arbeten ska utföras av fackman då det rör sig om en mycket farlig anläggning som kan orsaka brand, stötar och elfel. Om solcellsanläggningen inte är utförd av en fackman och en olycka skulle uppstå till följd av en felinstallation, täcker inte försäkringen det. Men det värsta som kan hända är att det leder till dödsfall och/eller stora ekonomiska förluster till följd av en skadad anläggning eller ett nedbrunnet hus.

Om författaren

kalle administrator