Ha råd att leva miljövänligt

Avkalle

Ha råd att leva miljövänligt

Klimatförändringarna på vår planet sker med en rasande fart och framtiden är minst sagt oroande. Halterna av koldioxid i atmosfären gör att den globala uppvärmningen sker fortare än någonsin förut och de allra flesta är överens om att vi måste göra något för att stoppa detta. Men att leva mer klimatsmart och miljövänligt är inte alltid så enkelt. I ett samhälle som är uppbyggt kring konsumtion kan det vara svårt att hitta vägar till att leva ett snällare liv mot miljön. Bland annat kan man tydligt se att det är dyrare att leva miljö- och klimatsmart på många sätt och många har därför svårt att hitta vägar till att finansiera detta. Här kommer därför några tips på vad man kan tänka på vad gäller det ekonomiska planet för att kunna leva mer klimatsmart.

Sälja guld

Att sälja sitt guld kanske inte är det första man tänker på när det kommer till att kunna leva ett mer miljövänligt liv. Men det finns ett antal saker med detta som gör att det faktiskt är en bra investering för miljön. Till exempel kan man genom att frigöra de resurser som man har hemma i form av guld få råd med den något dyrare livsstil som ett klimatsmart liv kan innebära. Handeln med guld är också en relativt klimatsnål process eftersom guld är en kvalitetsvara som håller länge och som därför kan ha många olika ägare under sin tid. Om man jämför detta med andra typer av investeringar som till exempel elektronik så blir guld långt mer klimatsmart. Att därför sälja sitt guld och bidra till denna industri kan vara en bra idé.

En annan sak man kan tänka på för att ha råd att finansiera ett mer klimatmedvetet liv är att minska sin konsumtion. Det kan handla om att till exempel inte köpa lika mycket kläder eller att inte byta mobil lika ofta. Dessa vanor kommer inte bara att minska ditt klimatavtryck, utan också göra att du får mer pengar över för att göra investeringar som är klimatsmarta. Kanske detta är det som gör att du till slut har råd att köpa till exempel en elbil, eller att välja att handla mer ekologisk mat i vardagen. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det kan vara lite dyrare att leva ett klimatsmart liv, men att om man tänker till så kan man enkelt i sin vardag hitta saker som gör att man har råd med detta.

Om författaren

kalle administrator