Hur byter man elbolag?

Avkalle

Hur byter man elbolag?

Du har säkerligen fått höra att det är viktigt att jämföra elbolag mot varandra, för att på så sätt hitta den bästa och billigaste elen. Det är något som vi håller med om till 100 %. Elpriserna går uppåt och plånboken blir allt tunnare, vilket kan kännas jobbigt och påfrestande på ekonomin. Ett bra sätt att sänka sina elkostnader är genom att se över energiförbrukningen i hemmet, men att byta elbolag och se vad marknaden har att erbjuda är också ett bra alternativ.

Idag betalar många människor mer för elen än vad de egentligen skulle behöva. Oftast handlar det om att man har använt samma elbolag länge och helt enkelt är nöjd. Man ser sig därför inte om efter andra alternativ, men bra och billiga elavtal växer inte på träd och kommer inte automatiskt och knackar på din dörr. I den här texten kommer vi att titta närmare på hur man byter elbolag, så att även du kan sänka dina kostnader, gå över till grönare el eller välja ett bättre elavtal för dig!

Byta elbolag – så går du tillväga

Att byta elbolag är i sig inget som är svårt, men det gäller ändå att ha koll på ett flertal saker. Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att det endast är personen som står på elnätsavtalet idag som har rätt att teckna elhandelsavtal. Är ni flera i hushållet är det således viktigt att det är rätt person som signerar.

Jämför elbolag – Det första steget i att byta elbolag är att jämföra marknaden! Här kan du med fördel använda dig av sajter som Elskling, som hjälper dig att göra hela jämförelsen från början till slut. Du fyller bara i information om ditt hushåll och din elförbrukning och får därefter förslag på bra och prisvärda elbolag.

Välj ett avtal som passar dig – Idag finns det många olika typer av elavtal att välja mellan. Du kan t.ex. välja mellan ett fast eller ett rörligt pris, alternativt en kombination av båda. Här hittar du också el som är miljömärkt eller el som kommer från en specifik källa, t.ex. sol, vind eller vatten. Fördelen med ett bundet pris är att du kan planera utgifterna lättare.

Signera och byt – Många jämförelsesajter hjälper dig inte bara att hitta ett nytt elbolag, utan de hjälper dig också med hela bytet. Du väljer således bara det nya avtal och bolag som du vill ha, vilket startdatum du önskar och överlämnar sedan allt att skötas automatiskt. Kom ihåg att det är viktigt att ha koll på eventuell bindningstid som du har idag och om du har rätt till att byta.

Om författaren

kalle administrator