Kontrollera ventilationen för att spara energi

Avkalle

Kontrollera ventilationen för att spara energi

Det finns flera sätt att minska energiförbrukningen i ditt hem, allt från att optimera ventilationen till att köpa nya energieffektiva produkter. De två viktigaste anledningarna till att spara energi är för att sänka elkostnaden och skydda miljön.

Här presenteras fyra effektiva åtgärder som kommer att minska energiförbrukningen och spara el i ditt hem. Dessa åtgärder är följande:

  • Kontrollera ventilationen.
  • Justera ditt beteende.
  • Täta alla fönster.
  • Förhindra att luft läcker in från små öppningar.

Fortsätt läsa för att se närmare på ovanstående åtgärder!

4 effektiva sätt att minska energiförbrukningen

1. Kontrollera ventilationen – Enligt studier spenderar företag cirka 10 procent av energiförbrukningen på ventilationssystem. Naturlig ventilation är ett hållbart sätt att minska energiförbrukningen i byggnader och samtidigt upprätthålla hälsosam inomhusmiljö. När det gäller hushåll utgör ungefär hälften av elkostnaderna uppvärmning och kylning. Faktum är att du i ditt hushåll kan minska energiförbrukningen med upp till 75 procent genom naturlig ventilation. Av denna anledning bör du omfamna OVK besiktning (obligatorisk ventilationskontroll) som varje fastighetsägare måste göra regelbundet enligt lag. Radea brinner för OVK besiktning och har certifierade kontrollanter som genomför det noggrant. En tillfredsställande ventilation säkerställer att luften i inomhusmiljön inte påverkar människors hälsa.

Förutom en ventilationskontroll erbjuder Radea även andra tjänster som förbättrar inomhusmiljön, såsom att mäta radonhalterna och byta luftfilter. Hela processen är enkel och efter mätningen upprättas ett protokoll där eventuella brister som måste åtgärdas anges. Samma protokoll visar om besiktningen är godkänd eller inte.

2. Justera ditt beteende – Små förändrade beteenden i vardagen kan göra stor skillnad på sikt för att minska energiförbrukningen. Du kan göra så enkla saker som att stänga av elektronik och lampor när du inte använder dem. Vissa aktiviteter kan du göra manuellt utan att använda apparater, till exempel torka kläderna utomhus istället för att lägga dem i torktumlaren.

3. Täta alla fönster – Kontrollera alla dina fönster och isolera de fönster som är dragiga. Använd tätningsmassa som silikon för att täta alla glipor, sprickor och öppningar. Överväg att installera energieffektiva fönster med dubbelglas som isolerar upp till dubbelt så bra som vanliga fönster. Du har en stor fördel av energieffektiva fönster om du bor i en region med extremt väder och mycket låga temperaturer.

4. Förhindra att luft läcker in från små öppningar – I likhet med att täta fönster bör du inspektera runt om i ditt hem efter luftläckage. De vanligaste källorna till luftläckage är i sprickor och öppningar i fönster, dörrar och ventiler. En annan plats med risk för luftläckage är vinden där luft kan komma in genom små öppningar. Det här gör att varmluften sipprar ut eftersom det naturliga är att värmen stiger till svalare områden. Dessa till synes små öppningar kan på sikt påverka dina elkostnader mycket och öka din energiförbrukning. Se till att isolera din vind och andra ställen i ditt hem som har risk för luftläckage.

Om författaren

kalle administrator